IN ENGLISH

Tiedote opetusjärjestelyistä opiskelijoille koronatilanteessa 30.11.2021

 • Uutiset 01.12.2021

  Pohjois-Pohjanmaan alueellisen COVID-19 koordinaatioryhmä kokoontui 23.11.2021. Ryhmä totesi, että tilanne kuormittaa huolestuttavasti sekä erikoissairaanhoitoa että perusterveydenhuoltoa, minkä vuoksi alueelle on välttämätöntä asettaa uusia rajoituksia ja suosituksia.

  Maskisuositukset (koskevat yli 12-vuotiaita)

  Suositus vailla täyttä rokotussuojaa oleville:  

  · Maskia suositellaan käytettäväksi aina julkisissa sisätiloissa. 

  Suositus koko väestölle riippumatta rokotussuojasta:  

  · matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. 

   · julkisissa sisätiloissa, joissa on pidemmän aikaa paljon ihmisiä lähellä toisiaan (esim. yleisötilaisuudet, muut ruuhkatilanteet).  

  · joukkoliikenteessä etenkin ruuhka-aikana. 

  Suositus kouluihin (peruskoulu ja toinen aste) 

   · koulujen työntekijöille ja kuudennen ja sitä ylempien luokka-asteiden oppilaille ja opiskelijoille koulujen sisätiloissa. 

   

  Edelleen jatkuva korona-aika vaatii meiltä kaikilta erityisesti sinnikkyyttä noudattaa ohjeita ja suosituksia, selviämme tästäkin kannustamalla ja auttamalla toisiamme.  

  - PSK:ssa olemme lähiopetuksessa.

  - Opetusta ja osaamisen hankkimista koskevissa järjestelyissä otamme huomioon tartuntatautitilanteen ja siihen liittyvät terveysviranomaisten ohjeet. Kaikessa toiminnassa mahdollistamme riittävät turvavälit ja noudatamme hyvää hygieniaa. Opetuksessa vältämme runsaasti lähikontakteja sisältäviä työtapoja, mikäli se ei opetuksen järjestämisen kannalta ole välttämätöntä.  

  - On tärkeää, että kaikissa sairastuessa levätään kotona ja töihin tai oppilaitokseen tullaan vain terveinä. 

  - Opiskelijoiden yksilöllisen tilanteen huomioimme osana henkilökohtaistamista.   

  - Tarkempaa tietoa käytännön opetusjärjestelyistä saat kouluttajiltasi. 

  - Työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa huomioimme turvallisuusohjeet.  

  - Seuraathan matkustamiseen liittyviä ohjeita ja suosituksia THL:n ja Ulkoministeriön sivuilta. 

  Muistathan, että

  Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja  

  Omaa ja läheisten tartuntariskiä voi alentaa ensisijaisesti huolehtimalla hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta:

  - Kaikki oppilaitoksessa asioivat pesevät kätensä aina ulkoa sisälle tultaessa, aina ennen ruokailua, sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan huolellisesti kertakäyttöiseen paperipyyhkeeseen tai rullapyyhkeeseen. 

  - Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetään käsihuuhdetta. Käsihuuhdetta on saatavilla keskitettynä sisääntuloväylillä, luokissa ja asiakaspalvelupisteillä.  

  - Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.  

  Lähikontaktien vähentäminen 

  Lähikontaktien vähentäminen on nyt tärkeää myös terveille ihmisille, koska siten hidastetaan epidemian leviämistä: 

  - Lähikontaktien välttämiseksi ja turvavälien ylläpitämisen mahdollistamme tilajärjestelyillä ja ruokailun porrastamisella, noudathan saamiasi aikatauluja. 

  - Oppilaitosten opetustoimintaan ja muuhun lakisääteiseen toimintaan ei lähtökohtaisesti sovelleta yleisiä kokoontumisrajoituksia.  

  - Noudatamme oppilaitoksen järjestämissä yleisötilaisuuksissa Valtioneuvoston kulloinkin voimassa olevia kokoontumisrajoituksia koskevia suosituksia ja aluehallintovirastojen yleisötilaisuuksia koskevia tartuntatautilain mukaisia päätöksiä.  

  - Voimme rajoittaa muiden kuin opiskelijoiden ja henkilökunnan oleskelua oppilaitoksen alueella oppilaitoksen omalla päätöksellä.  

  - Älä kättele. 

  Opetukseen ja muuhun oppilaitosten tiloissa järjestettävään toimintaan ei saa osallistua sairaana. 

  - Jos sairastut päivän aikana, ilmoita asiasta kouluttajallesi ja poistu välittömästi oppilaitoksesta tai siirry erilliseen tilaan. Jos olet pakotettu käyttämään julkisia kulkuneuvoja, huolehdithan, että sinulla on käytössäsi kasvomaski. Tarvittaessa saat maskin kouluttajalta.  

  - Oireisten tulee herkästi hakeutua koronavirustestiin. Opetukseen pääset osallistumaan sairastumisen jälkeen terveydenhuollon ohjeistuksen mukaisesti. 

  - Mikäli sinulla on Koronavirustartunta tai Korona-altistuminen noudata terveydenhuollon sinulle antamia ohjeita.   

  Mikäli sinut määrätään esimerkiksi eristykseen tai karanteeniin virusinfektion takia, toimi terveydenhuollon antamien ohjeiden mukaan ja ilmoita vastuukouluttajalle tilanteestasi samoin kuin muissakin poissalotilanteissa. 

  Terveydenhuollon viranomaiset selvittävät koronavirustartunnan saaneen henkilön lähikontaktit ja ovat heihin yhteydessä sekä ohjeistavat jatkotoimista. 

  Tärkein asia meille on opiskelijoiden ja henkilökunnan terveys! 

  Raija Näppä, rehtori